Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Κέρκυρα-Αλεξανδρούπολη: 1-0 στην πάταξη δικηγορικής και δικαστικής διαφθοράς

                                

            Στις 14 Μαΐου και στις 11 Ιουνίου 2020 έγιναν δύο σοβαρές αποκαλύψεις που αποκάλυψαν εκτεταμένη διαφθορά στον δικαστικό, δικηγορικό και αστυνομικό κόσμο της Αλεξανδρούπολης και της Κέρκυρας. Ο δικηγορικός κόσμος (και Δικηγορικός Σύλλογος) της Κέρκυρας αντιμετώπισε ανοιχτά και καθαρά την κατάσταση, αλλά οι συνάδελφοί τους στην Αλεξανδρούπολη (και οι δικαστικοί;) όχι μόνο δεν φαίνεται να λαμβάνουν τα ίδια εύσημα, αλλά τίθενται και ερωτήματα για συμμετοχή σε συγκάλυψη. Οι Κερκυραίοι έλεγαν ότι η απώλεια 502 φακέλων δικογραφιών στο Πρωτοδικείο ήταν «πρωτόφαντο, πρωτόγνωρο πανελληνίως γεγονός», αλλά … ήρθαν δεύτεροι. Πρώτα έγινε στην Αλεξανδρούπολη.

  Η πρώτη αποκάλυψη αφορούσε υπόθεση στην Αλεξανδρούπολη (https://edolio5.blogspot.com/2020/05/edolio5h_14.html) που είχε αποσιωπηθεί και είχε εντελώς θαφτεί από δικηγόρους, δικαστικούς και δημοσιογράφους (;) και αποκαλύφθηκε με άρθρο στο αθηναϊκό «Εδώλιο-5», που είχε τίτλο «H διαφθορά στην Αλεξανδρούπολη "πνίγει" αστυνομία και δικαστικό μέγαρο-Η σύλληψη ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε...για να μην ερευνήσει». Αφορούσε την απώλεια ή αλλοίωση 150 φακέλων δικογραφιών υποθέσεων ναρκωτικών, διακίνησης λαθρομεταναστών κλπ, έγινε έρευνα από εισαγγελέα αλλά βρέθηκαν ένοχες μόνο δύο δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίες και φέρονται να απολύθηκαν. Αναλυτικότερα: «Μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2018 ήρθε στην Αλεξανδρούπολη ο Εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης, για να διερευνήσει τουλάχιστον την υπόθεση της απώλειας/αλλοίωσης περίπου 150 φακέλων δικογραφιών με σοβαρές παρανομίες από διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών και αρκετές άλλες. Κάποιες λέγεται ότι αφορούν και υψηλόβαθμους αστυνομικούς. Ήταν περίοδος έντονων συγκρούσεων στην Τουρκία με πολλούς αντιπάλους του Ερντογάν να περνούν στον Έβρο και να οργιάζουν οι φήμες ότι ‘οι Συριζαίοι τους στέλνουν πίσω’. Στις 7 Ιουνίου 2018 προσδιορίστηκε η δίκη δύο γυναικών υπαλλήλων της Εισαγγελίας Αλεξανδρούπολης για υπεξαίρεση/υπεξαγωγή εγγράφων, μέσα σε σιωπή και μάλιστα με την υπόθεση να τοποθετείται τελευταία στο πινάκιο, όπου κατά κανόνα αναβάλλονται οι υποθέσεις… Ότι και να ισχύει, η υπόθεση με τις 150 δικογραφίες ΔΕΝ έχει επιλυθεί και φαίνεται ότι αυτές οι δύο υπάλληλοι ήταν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι διότι σε μία τέτοια υπόθεση τέτοιων διαστάσεων είναι αδύνατο να εμπλέκονται μόνο δύο δικαστικοί υπάλληλοι. Αυτές είχαν το μικρότερο όφελος (μάλλον οικονομικό), ενώ οι ωφελούμενοι προφανώς είναι οι κατηγορούμενοι των 150 φακέλων (και γενικότερα οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις υποθέσεις, των οποίων οι φάκελοι είτε χάθηκαν είτε αλλοιώθηκαν) και φυσικά οι δικηγόροι τους. Ίσως και το αστυνομικό προσωπικό το οποίο είχε εμπλακεί, διότι αυτό κάπως θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις απώλειες εγγράφων και να διορθώσει την όποια αλλοίωση. Αστυνομικοί μάλιστα θα μπορούσαν «να έσπρωχναν» υποθέσεις και κατηγορούμενους σε συγκεκριμένους εμπλεκόμενους δικηγόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους να «εξυπηρετούνταν» από τις δύο υπαλλήλους της Εισαγγελίας. Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί ότι το δίκτυο είναι πολύ μεγαλύτερο και προφανώς υπάρχει ακόμα, είναι το γεγονός ότι είναι αδύνατο αυτές οι δύο υπάλληλοι να είχαν την πρωτοβουλία να προτείνουν στους κατηγορούμενους ή στους δικηγόρους τους να γίνει αφαίρεση ή αλλοίωση του φακέλου των υποθέσεων. Είναι περισσότερο από προφανές ότι αυτές οι δύο πλησιάστηκαν από άλλους και προτάθηκε στην καθεμία να ενταχθεί στο κύκλωμα αφαίρεσης και αλλοίωσης των φακέλων υποθέσεων».

            Στην Κέρκυρα ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου δημοσιοποίησε την απώλεια 502 φακέλων δικογραφιών, όπως και η εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (https://www.frontpages.gr/data/2020/20200611/IEnimerosiI.jpg) και ο Πρόεδρος ζήτησε ανοιχτά από όλους να συμμετάσχουν στην ανασύσταση των φακέλων που χάθηκαν. Αυτό είναι το λογικό και φυσικό για κάποιον λειτουργό της δικαιοσύνης. Γιατί όμως οι συνάδελφοί του στην Αλεξανδρούπολη δεν έκαναν το ίδιο αλλά έκαναν γαργάρες την αφαίρεση και αλλοίωση 150 φακέλων δικογραφιών;

            Ο τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης σήμερα είναι δήμαρχος και το άρθρο αναφέρει κάτι που ίσως εξηγεί την αποσιώπηση του σκανδάλου: «Στις 8 Φεβρουαρίου 2019, ενώ και οι δύο ήταν υπόδικες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης τις μετάταξε από κατηγορία ΔΕ σε κατηγορία ΠΕ διότι είχαν πτυχίο ΑΕΙ. Η μία μάλιστα ήταν και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του σημερινού Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος τότε ήταν Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης».

Το γεγονός της υποψηφιότητάς της, ενώ ήταν γνωστή η εμπλοκή της στο τεράστιο σκάνδαλο, προφανώς ρίχνει σκιά στον τότε πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου, ο οποίος μετά έγινε επικεφαλής της δημοτικής της παράταξης και μετά Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Όσο και αν θέλει κάποιος να κρατήσει αποστάσεις, τα γεγονότα είναι γεγονότα. Ο σημερινός Δήμαρχος είχε εμπλοκή με την υπόθεση; Γιατί την είχε υποψήφια; Δεν έβρισκε άτομα για το ψηφοδέλτιο ή για να καλύψει την ποσόστωση με γυναίκες;  Είναι σύμπτωση ότι το σκάνδαλο των χαμένων και αλλοιωμένων φακέλων θάφτηκε και κρατήθηκε κρυφό από τον δικηγορικό σύλλογο επί προεδρίας του σημερινού Δημάρχου σε πλήρη αντίθεση με την ανοιχτή και δημόσια στάση του Κερκυραίου ομολόγου του στον δικηγορικό σύλλογο Κερκύρας; Υπάρχει επίσης και το ερώτημα που δεν μπορεί να παραβλεφθεί, αν υπάρχουν δικηγόροι δημοτικοί σύμβουλοι στην παράταξη του σημερινού Δημάρχου, οι οποίοι είχαν υποθέσεις ανάμεσα στους 150 χαμένους ή αλλοιωμένους φακέλους ή σχετίζονται με κάποιον τρόπο με δικηγόρους που είχαν. Αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να αγνοηθούν, διότι η Αλεξανδρούπολη έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία εντός της δεκαετίας μας, μέχρι και για αμερικανική βάση και εγκατάσταση αμερικανικού ελέγχου στην περιοχή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια

Παραδικαστικό Αλεξανδρούπολης: Όλα τα μωρά στην πίστα του δημάρχου

            Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα στην Αλεξανδρούπολη και στην Κέρκυρα, αλλά κυρίως αυτό της Αλεξαν...